divendres, 25 d’octubre del 2013

LES RODES D´HOQUEI

Quan vulguem escollir unes rodes pels nostres patins ens hem de fitxar en tres conceptes:

  • Diàmetre
  • Amplada
  • Duresa
DIÀMETRE

Dins el nostre esport ens podem moure en uns diàmetres de 55 fins a 62mm., sent aquestes ultimes les que darrerament es posen més sovint als patins. Les rodes de 62mm. potser són més rapides, però sempre i quan anem en velocitat. Si en canvi, es tracta d´arrencar i frenar com ho fem a l´hoquei perden una mica el sentit, ja que hem de fer més força per "moure-les".
 Un altre inconvenient és la maniobrabilitat. Amb una roda més gran costa més fer els girs i a això li hem de sumar un augment del pes de la mateixa roda. Una roda de 62mm. pot pesar 75g. i una de 55 mm. uns 50g.

AMPLADA

Aquí cada vegada anem cap a una roda més estreta i amb això estic d´acord. Més amplada vol dir més estabilitat però a la vegada més resistència (- velocitat) i menys pressió al terra (- adherència). Alhora serien també més pesades i menys maniobrables.

DURESA
Potser aquest és el concepte més important en el moment d´escolir la roda. Els fabricants les classifiquen amb la lletra A i uns números. Llavors tenim per l´hoquei una duresa recomanada que es mou de la més tova (88A) fins la més dura (99A). Antigament, quan no existia aquesta numeració escollíem les rodes amb el tacte. El que no tinc clar, és que els fabricants siguin homogenis alhora de classificar la numeració.
Una roda tova es adient per una pista que rellisca (certs parquets i "terrazos" a l´aire lliure o amb humitat) i una roda dura per pista de les que "agafen" (ciment o sintètics).
Les rodes dures són més ràpides però si al final hem de relliscar no guanyem gaire. És millor anar cap a numeracions baixes 90A o 92A per assegurar-nos l´adherència.
Es clar, que lo ideal seria poder canviar-les segons la pista que anem a jugar, com ho fan els jugadors de l´OK Lliga.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada